Roo

Senaste inläggen

Av Åsa - 13 december 2007 20:45

Ungefär så känns Jackaroo just nu, han har hur mycket energi som helst och så får han inte rusa runt som han vill. Livet är hårt.

Det positiva är förstås att han mår bra och inte verkar ha det minsta ont. Såren ser jättefina ut också.


Redan igår kväll blev det några skiften i fjärren, sitt och stå. Det gick rätt bra, han var lite väl het i början, så ställandet tog några försök innan dom blev bra.

På lunchen idag blev det linförighet med fokus på att hålla kontakt även i första steget, kan bara konstatera att han är oerhört snabblärd bara jag är konsekvent. Han fick även ett par vändor med ställande och sättande under gång, dock med kopplet släpandes eftersom det känndes som att han skulle explodera när som helst. Vågade helt enkelt inte chansa med att ha honom lös, vore så onödigt om såren gick upp, han får helt enkelt hålla sig några dagar till.

Han imponera på sättandet, vi har väl tränat det två eller tre gånger och han sätter sig som han aldrig har gjort annat!

Kan det vara så enkelt att all grundträning med sitt, ligg och stå på promenaderna ger utdelning? 


Imorgon ska han få prova vittring för första gången, sen blir det väl lite fjärr och ev kryp.

Nu blir det glögg och pepparkakor!

ANNONS
Av Åsa - 11 december 2007 20:17

Lite uppdaterat med bilder på en trött och sur Roo, samt lite om söndagens träning.


Varför blir det alltid så att man går upp tidigare när man är ledig än när man jobbar???

Idag drog klockradion igång 6:30, kan säga att det var seeeeegt att komma upp. Ner och gav tre hundar frukost, Roo kollade på mig, sin tomma skål och sen på mig igen med besvikna ögon. Tänk att dom kan få en att känna som att man svikit dom för alltid bara för att dom blir utan mat en gång...


Sen bar det iväg till vetten, han fick en lugnande sprut sen följde han glatt med en tjej som luktade löptik, stackarn om han bara vetat.

Jag lämnade övriga jyckar hos mamma för att åka och fixa lite julklappar, allt var frid och fröjd tills stopp nr tre. Då får jag handaget i näven när jag ska öppna och kliva ur... Det har gått av! Så numera får jag träna min vighet varje gång jag ska ur bilen. J...a måndagsex. den där bilen.

Inköpen gick rätt OK, det mesta blev klart i alla fall.


Innan jag åkte för att hämta Roo så fick jag bilen tvättad av pappa, snacka om lyx!


Vid fyra tiden fick jag så äntligen träffa min lilla plutt igen. Han såg lite olycklig ut, men blev i alla fall glad att se mig. Hoppade till och med upp och gav mig en puss, så han är fortsatt aningen lätt i frampartit...

Nu har han fåt varit ute och rasta och fått kvällsmat, han verkar må helt OK så länge han är utan tratten, med den på ligger han platt på backen och smågnyr lite i mellan varven. Verkar var tratten och i viss mån tapen över såren som är mest irriterande, men det sist nämnda kan vi rycka i morgon eller på torsdag. Tratten får han helt enkelt vänja sig vid, men han har tagit av sig den tre gånger redan...


Bilderna på höfter och armbågar tyckte Leif såg bra ut, så det är väl bara vänta och hålla tummarna för att så var fallet.

Nu ska jag ta hand om min lilla ynkliga kelpie, kommer ev bilder senare, batterierna var slut i kameran.


Söndagens agilityträning gick bra, Algot fick jobba mycket med att variera staket och threadel samt olika slalomingångar. Det var väl inte mycket som blev fel utan det flöt på bra.

Vi hade ett snack om huruvida man ska äta hästskit på kontaktfältet eller inte samt om man kan dra iväg och hälsa på brorsan fast matte säger stanna... Han blev väldigt följsam efter det. Vad det gäller k.f ska jag verkligen försöka hålla mig borta från dom ett tag, jobba med targeten ordentligt först, innan jag blandar ihop det. Det är något jag har oerhört svårt för, vill gärna sätta ihop saker för fort och lägga komando för tidigt. Så nu ska jag jobba lugnt och hålla käft!


Jackaroo gjorde några jättebra slalom, han har dock fortfarande svårt när det finns hinder efter, han gick ur efter port tio några gånger för att dra mot nästa hinder. Samma sak vid k.f. han behöver mer hjälp om det finns hinder efter. Uppfarterna var prickfria i söndags.

Lite gungande på gungan blev det också, han är märklig där, ligger och darrar på gungan, men tvekar inte det minsta att gå upp på den igen. 


Som avslutning blev det återigen en U-bana och dom tycker det är SÅ kul, dom öser verkligen på! 

ANNONS
Av Åsa - 8 december 2007 20:55

Jaha ja, då har man satt lite press på sig själv då, målen för 2008 är skrivna och kommer lite längre ner på sidan.

Annars jobbar jag och Roo med krypet, fjärren och rutan, det går klart framåt med alla momenten. Kryper gör han, dock aningen fort, ska försöka få till det lite lugnar och mer koncentrerat.

I fjärren jobbar vi med samtliga skiften, men bara två åt gången, han verkar göra de flesta skiftena som jag vill ha naturligt, så det känns som det går för lätt... Antar att bakslag kommer så småning om, men vi kör på så länge det går bra!

Rutan, vad ska man säga om den, jag har targeten i mitten och nu har han fattat att det bara är den man smäller tassarna på, INTE konerna...


Kommer nog bli mycket tränat på krypet och fjärren närmsta tiden eftersom Roo kommer kastreras på tisdag. Ska även börja med vittringen då.


I morgon blir det agilityträning, för Roo's del den sista i år.


Som det framgår av målen så tänker jag försöka ta tag i Algot's lydnad igen. Kan vi få till glädjen i det så kör vi på mot LP 1!!!MÅL 2008


 

ALGOT 


RESULTATMÅL

AGILITY 

 • Kvala in till SM 2009
 • Nolla minst 50 % av starterna
LYDNAD 
 • LP 1

DELMÅL

AGILITY 

 • Klara alla typer av slalomingångar
 • Fart ner på kontaktfälten
LYDNAD 
 • Lära sig skilja på läggande och ställande
 • Första pris i lkl 1

UPPGIFTSMÅL

AGILITY 

 • Hitta perfekta linjen i banan
 • Placera mig så Algot hamnar på den linjen
 • Lita på Algot i alla lägen
 • Köra med fart och glädje
LYDNAD 
 • Jobba med glädje
 • Hitta samma känsla som i agilityn

          


JACKAROO 


RESULTATMÅL

AGILITY 

 • Bli uppflyttad till tvåan i agility och hopp
 • Nolla 50 % av loppen
LYDNAD 
 • Första pris i lkl 1
 • Första pris i lkl 2
SPÅR 
 • Uppflyttad till högre


 

DELMÅL

AGILITY 

 • Säker slalom
 • Säkra kontaktfält
 • Nolla
 • Uppflyttningspinnar
LYDNAD 
 • Jobba in ställande, sättande, fjärr och rutan
 • Börja med klass tre och elitmomenten
SPÅR 
 • Träna in kryp
 • Börja med högre och elitmomenten


 

UPPGIFTSMÅL

AGILITY 

 • Jobba med att hitta rätt känsla (lugn men taggad)
 • Våga lita på Jackaroo
 • Få till det perfekta kontaktfältet

LYDNAD 

 • Ha glädje och intensitet i momenten
 • Jobba med fokus mellan momenten
SPÅR 
 • Finna lugn och koncentration före spårpåsläppet
 • I övrigt samma som lydnaden
 
Av Åsa - 7 december 2007 11:25

Igår kväll var vi på föreläsning med Nina Svartberg, tävlingspsykologi och mentalträning var på schemat.


Det var inspirerande och man fick ett och annat att tänka på. Mycket vet jag sen tidigare, men det har fallit ur träningen tyvärr.

Mitt största problem är inte nerverna utan koncentrationen, eller snarare bristen på koncentration, så det ska jag försöka förbättra, med olika övningar.

Ska också få till lite fler mål och se om det kan sätta lite mer press på mig, ska verkligen försöka få till en anspänning på månadstävlingarna. Det brukar ju nämligen sluta i katastrof eftersom jag inte känner någon anspänning så är jag inte koncentrerad, det blir en ond cirkel av det hela.


Hon pratade mycket om att fokusera på uppgiften och att bara tänka på det som man kan påverka, det andra är ointressant och ska inte ta energi. Just det mad sånt man inte kan påverka, väder, bana osv har jag blivit rätt bra på att plocka bort, så man är väl på rätt väg i alla fall.


Nu ska jag under de närmaste dagarna formulera mål för mig och hundarna, resultat- och uppgiftsmål, sen jäklar är det bara att köra så det ryker!

Nu är det bäst att jobba lite också...

Av Åsa - 5 december 2007 13:47

Igår kväll var vi iväg med jobbet och åt julbord och bowlade, det smakade bra, framför allt en alldeles underbar kladdkaka som var så mjuk i mitten att det rann ur den...

Bowlandet gick väl rätt OK, ena gången strike nästa gång i rännan typ. Tror dock att jag var mest på banan i alla fall.


Idag blev det lite agilityträning, Jackaroo fick jobba med slalom, tre gånger fyra pinnar med ett par meter mellan varje sektion. Det var uppenbart ett bra sett att få Roo att jobba lite lugnare och nogrannare. I början såg det lite ut som vanligt, men efter några upprepningar så ramlade polletten ner.

Ska fortsätta att jobba så här i lugn och ro på klubben, blandat med tolvpinnars slalom i ridhuset, en gång med vänster- och en med högerhandling.

Blev även tre hopp på förskjuten linje till varandra och det gick utmärkt, nu var inte förskjutningen så stor, men han sökte linjen bra.


Algot fick börja med slalomingångar, de tre hindren var placerade så att sista hindret var fem meter i från mitten på slalom (som jag dragit ihop till tolvpinnars). Jobbade med att få in honom rätt först åt vänster (kl 2-ingång), både med höger- och vänsterhandling, det gick alla tiders, inte ett felsteg och bra tempo.

Åt andra hållet (ungefär kl 10-ingång) var lite jobbigare, Algot rundade inte första pinnen, men när jag tog tillbaka och bara skickade över sista hindret så gick det bra och när jag sen skickade över alla tre hindren så sökte han sig runt första pinnen fint. Det märks stor skillnad på hans förståelse för ingångarna nu mot för ett halv år sen. Härligt!!!


Jackaroo fick sedan träna på gungan och den är mycket otäck fortfarande, ska se om jag kan få till något lågt som rör sig som gungan, för det verkar vara själva rörelsen som är värst inte ljudet av gungan som slår i backen. Han skyggar även lite  av rörelsen när han står vid sidan av gungan, så vi jobbar med det också.

Sist blev det  A-hindret och det gick bra, la in locket på uppfarten för att göra det lite tydligare för Roo, han har stannat innan A-hindret tidigare, nu blev det bättre. Nerfarten var felfri idag!!!


Även Algot fick jobba med locket och det går framåt, han får bara ta ett par steg från k.f och ner till locket, när intensitetn kommer så ska jag flytta upp Algot och tillslut får han springa över hela.  Får se om det fungerar, har ju provat en del annat utan större resultat. Han är numera säker, men alldeles för långsam.

Sist fick Algot jobba med lite handling och han är oerhört lyhörd!


Nu sover alla hundarna lugnt och fint så jag ska väl ta och börja fixa lite mer julstämning här hemma. Ute lyser ju stämningen med sin frånvaro, +5 och regn.

Av Åsa - 2 december 2007 21:59

Sådär, då har var helgen över innan man hann känna att den börjat...

Lite juligare har det blivit här hemma med adventsljusstakar i fönstrena.


På eftermiddagen blev det agilityträning för alla doggarna. Amy fick springa med Emelie, eftersom Emelie har på tok för lite hundar... Hon har ju "bara" Ester. Amy gillade sin nya förarer skarpt då hon hade kyckling som belöning. :-)


Roo fick börja med slalom och en vända med vänster och en med höger felfritt, sen fick det vara nog. Höll mig faktiskt till det fast det var nära att "jag ska bara en gång till", segrat.

Sen blev det en övning med två långa böjda tunnlar, en i vardera ände, fem hopphinder, två mellan vardera tunnelöppningar och ett på tvären i mitten.

Jag började med att köra en rundbana, och det gick undan, så pass att han sprang förbi ett hinder. Sen la jag in mittenhindret för att träna f.b och b.b Även om bytena går lite knackigt i mellan åt så förstår han dom och springer rätt.


Algot fick börja med slalomövningen, blev träning på fart in i slalom och han löser det om jag inte är för långt fram, ett par pinnar går bra, men om jag närmar mig mitten av slalomet så går han in i port två. Tränade också på säkerheten om jag stannar eller till och med backar efter halva slalom. Duktig som han är så kör han på, men tappar något i tempo.

Sen blev det kontaktfälts träning på balans och gunga och det såg helt OK ut, gav mig efter tre vändor.


Alva fick köra k.f och slalom och hon överraskade med att stanna 2+2 två gånger på raken på balansen! Så sen slutade jag där. I slalom har hon blivit allt säkrare och klarar av att man pressar henne rätt ordentligt nu.


Efter lite glögg så fick Roo komma ut och jobba med gungan och balansen. Gungan är bra otäck fortfarande, men det kommer väl så småningom.

Balansens uppfarter var nästan hundra procentiga idag, då var det värre med nedfarterna... Han tog dom och stannade till, men väntar inte på mitt släppkommando. Tror det var däcket som drog, för det var uteslutande åt det hållet han gick av, däcket drar lika mycket som en tunnel på den hunden.


Sist blev det en U-bana med däcket först och sen hopphinder och tunnlar, Algot drar bra på det, han tvekade lite vid två långa tunnlar längst ner i ridhuset (jag vek ganska tidigt), han har ju gjort det förr, men det var ett tag sen sist. När vi vände och sprang åt andra hållet förbättrade han tiden ett par tiondelar, 10,19 tror jag.

För Roo var det första gången på ett så stort U. På första vavet drog han utanför de båda nedre tunnlarna, så släppet från matte är det inget fel på... Åt andra hållet så gick han kanon, 10.06 och tog däcket utan problem fast farten var så hög. Ska kanske säga att alla sprang på smallhöjd, det var bara däcket som vi höjde till largehundarna.

Eftersom jag inte riktigt kunde låta "lillen" slå min supergotte så fick Algot en chans till och sänkte då till 10 blankt.

Båda blev dock slagna av kelpien Härja som har ett otroligt tryck i steget när hon springer, 9.88 eller nåt ditåt. Jag såg det även när jag var mottagare i en budföring...

Roo fick också en budföring och sprang på fint till Lotta, skönt att hålla det lite i liv. Han fick även träna sittande i grupp när vi väntade på vår tur i en övning. Kan han sitta still i ridhuset bland massa hundar som springer agility så borde han klara vad som helst sen.


Nu får vi ladda för en ny vecka.


Av Åsa - 27 november 2007 23:22

Minusgraderna till trots, så värmde kvällens träning ordentligt!

Jackaroo fick värma upp med lite framför- och bakombyten utan hinder och det löste han till hundra procent. Där blev även jag ordentligt varm kan jag säga, jobbigt att springa runt med kängor och överdragsbrallor...

Efter det blev det lydnad, började med lf som gick bra, han tränger en aning ibland, men på det stora hela går det bra.

I framförgåendet så fick han gå upp emot 50 meter och det var inga problem, hanstannar rakare i halterna också, men där finns det lite mer att jobba med.


Efter lite bus med leksaken blev det ett par hopp, och där jobbar vi med att få till ett snabbt sättande.

Läggandet ser fortsatt bra ut, har även börjat med ställandet och det går kanon ibland och så lägger han sig ibland. Han smyger dock aldrig så det är ju positivt.


Vid inkallningen provade jag att ha leksaken bakom honom och han fick springa och ta den om han kom i full fart hela vägen in till mig. Han kopplade det väldigt fort, får se om det håller i sig.


Algot fick komma ut en sväng och jobba med locket och lite handling över några hinder som fanns uppställda. Vi har ett härligt flyt nu, missar nästan aldrig i handlingen. Synd då att vi inte har någon tävling förrän i vår...


Jackaroo fick komma ut för att ta gungan ett par vändor, på vägen upp till agilityhindren så kunde jag inte låta bli att kolla hur krypet fungerade ute. Och visst fungerar det även ute, kunde till och med gå några steg upprätt!

 Gungan gick OK och även A-hindrets nerfart, uppfarterna måste jag jobba hårt på igen.


Jag är verkligen nöjd med jyckarna ikväll, dom är helt underbara att jobba med, mina svarta pärlor!!!

Av Åsa - 25 november 2007 19:23

Då var det dax igen för ridhusträningen att börja igen, tänk att det redan är slutet av november.

Roo fick komma ut först och vi började med slalom, ska göra det ett tag så han håller sig fokuserad till 100% och får lyckat resultat. Första försöket vänster var strålande, åt höger fick vi ta om ett par gånger för att han hoppade över en port, sen så satt det.

Efter det blev det en raka som inte var någon raka, tre hinder var lite förskjutna till varandra och sen kom en tunnel och däcket.

Jag började med däcket och trodde jag skulle få problem med att han skulle springa under eftersom det var en tunnel bakom, men icke, han bara flög igenom.

Problemet kom istället med de förskjutna hindren, när jag bar tog de tre hindren och kunde vara närmare gick det bra, men så fort jag hamnade efter så sprang han förbi mitten hindret.


Jag ser inte det som ett stort problem, han lyssnar fint när jag hinner med och han har ett bra sug framåt så det är bara att jobba vidare på hinder säkerheten.


Algot fick börja med att träna på att ta slalom åt vänster istället för tunnel rakt fram, inte en gång var han nära att ta fel! Började med att göra bakombyte och det kändes stabilt. Med framförbyte hade jag svårare att få till timingen men Algot löste det ändå. Efter slalom fick han springa rakan med däck, tunnel och de tre hoppen för att träna på släppet. Och släpp det har han, ska bara försöka få iväg hans belöning lite bättre... En gång lyckades jag slänga bollen i sista hindret, så Algot fick vända och hoppa det tillbaka för att få tag på sin boll...

Han fick även trampa på ett lock som jag ev. ska ha som tasstarget till kontaktfälten, han kom upp i bra intensitet i "trampen" med hjälp av tennisbollen.


Sen var det Roo som fick komma ut igen och träna gunga och balansen.

Gungan går så sakteliga framåt, backade lite i träningen eftersom den här gungan låter mer än den gamla i trä som står ute. Han tycker den är lite äcklig men tvekar aldrig att gå upp på den, så vi jobbar på.

Vid balansen så är det lite si och så med uppfarterna, tror jag ska göra som jag gjort med starterna. Alltså släppa honom när han är still och gör det han ska, tjuvar han så gör vi om, tror att det stör honom mer när jag kommer och belönar. Ska prova det ett tag så får vi se om det ger resultat.

Första nedfarten stannade han inte på. men det var taskigt av matte, det låg en tunnel bakom, en retning han inte klarar av att hantera än. Ett par lyckade vändor åt andra hållet och sen gick det även mot tunneln. Han började ta för sig uppe på balansen också så det ser ljust ut.

Avslutade med att skicka honom från balansen in i den böjda tunneln och sen över tre hinder på rad, eller rättare sagt borde avslutat där...

Sen skulle vi "bara" ta slalom en gång till åt vardera håll. Det blev en hel del strul då Roo tyckte det räckte med att ta varanna port.


Algot fick komma ut igen och köra lite handling, serpentiner, "mellan", in i boxhörn och runt boxhörn. Det kändes väldigt bra, härligt flyt och jag kan lämna honom i 270-graderssvängarna.

Sen fick han köra en racerbana med tre hopp, in i en böjd tunnel och tillbaka över de tre hoppen. Direkt efter det fick han köra samma start, men efter tunneln blev det balansen, det gav hyfsat bra tempo ner.

Avslutade sen med en racervända igen.


Att tänka på med Roo:

* Träna slalom tidigt och bara en gång åt vardera håll, ett tag, variera vilket som blir först (höger eller vänster).

* Jobba mer med förskjutna hinder.

* Träna korta pass!


Att tänka på med Algot: 

* Tagga honom med en fartig övning precis före k.f

* Sluta och belöna rikligt när det blir fartökning på k.f (är det bättre fart än tidigare på första försöket, ta det bara en gång!)

* Planera! Kör inte bara hindren huller om buller.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se