Roo

Senaste inläggen

Av Åsa - 2 april 2008 22:06

Idag blev det ett långt spår för Roo i skogen/kalhygget här hemma. En rätt liten skog, där det går en hel del människor med hundar, även vi. Spåret blev ca1100 meter och gick genom snårskog, kalhyggen, "normal" skog och super tät granskog. 7 apporter + slut och hela 15 vinklar blev det.


Han började bra, slog lite men bara kort åt sidorna, vinkel 1, vä, utan problem, det var mycket gamalt ris som låg där så jag snubblade och hann bara upp på fötterna för att se honom pasera pinne nr.1 Spårade vidare fint, vinkel två, hö, efter kanten på en stig gick kanon, lika så pinne två på den sträckan!

När han skulle vinkla av stigen, vä, så blev det lite snurrar, först vek han för tidigt, men vände, sen ville han vinkla åt höger, när jag inte följde med så vände han. Tror han ev. fick upp något annat spår där eftersom det var traktorspår in till höger går nog en del där. Jag tog tillbaka honom ett par meter och sa spår, var på han drog iväg och vinklade fint. Vinkel fyra snurrade han också i, hittade något "gott" åt vänster som han tog innan han vinklade av åt höger. Klev över pinne 3, vinklade bra mellan dypölarna, vinkel 5-7, två hö och en vä.


Korsade stigen igen utan problem, men gick lite vid sidan av spåret och missade pinne 4. Markerade pinne 5 jättefint och kom in med. Då var vi inne i den fina skogen och han spårade bra, slog nästan ingenting, vinklade höger och vänster jättebra, korsade en skogsväg utan problem.

Det blev lite snårigare igen och han genade i nästa vinkel, hö. Det blev tätare skog och när jag gick spåret och lagt pinne 6 och tittar upp så är det en total vägg av halvstora granar... Så pinne 6 hamnade mitt i vinkeln!

Roo kom dit tog pinnen i munnen och vinklade i samma moment!!! När jag berömde honom kom han dock in med den, plutten. För att komma ut på skogsvägen igen var det bara att blunda, böja ner huvudet och följa bulldozern. Väl ute på skogsvägen vinklade han fint vänster och följde spåret i mittremsan. Han försökte hitta vinklar på fler ställen, men höll sig på rätt spår tills det var dax att vinkla vänster in i skogen igen. Vinkeln tog han bra, men tappade bort sig straxt efter. Efter en hel del snurrar så tog jag tillbaka honom upp på vägen, men då tog han ett annat spår och gick förbi vinkeln, ytterligar ett försök och då satt det. Sista pinnen tog han lika så de sista vinklarna.

Slutet gick han en halvmeter eller så till höger om, men vände in och tog det med viftande svans!


Kan säga att Roo's tunga hängde rejält och jag var genomsvett! Det var jobbigt att gå ut spåret, men det var inget mot vad det blev med bulldozer Roo före sig!!!


Under spåret tyckte jag att han missade lite väl mycket och så gillar jag inte att han går över pinnar i början av spåret, men så här när man tänkt igenom och skrivet ner om det så märker jag att han gjort väldigt mycket väldigt bra!

Så jag är mer än nöjd med lillen nu och ska nog ta och anmäla till lägre nu.


Jag hade satt snitslar i samband med pinnarna,  mest för att jag är snål och vill kunna plocka dom själv om han missar dom... I övrigt var det osnittslat så jag inte skulle få för mig att lägga mig i.

Nästa gång blir det nog helt osnittslat, så får vi se om jag på något sett påverkar honom vid pinnarna, och i sånt fall i vilken riktning. kommer han gå över fler eller färre??? Eller blir resultatet detsamma.


Tillsist måste jag bara skicka en krya på dig hälsning till träningskompisarna Emelie med Ester, som blivit allvarligt leversjuk helt plötsligt (Ester alltså) bara två år gamal och Inger som har sjuk dotter. Tänker på er! Hoppas det vänder för er snart!

ANNONS
Av Åsa - 1 april 2008 22:30

Japp, så kändes det efter kvällens agilityträning, det är Alva som kallas för lilla Ru. Hon är ju så söt allt som oftast, när hon visar andra sidor heter hon Råttan...


Tar väl det hela från början. Jackaroo fick börja med att träna uppfarter på A-hindret och sedan hela A:t. Gick strålande, första gången jag tryckte på mot uppfarten stannade han inte till, utebliven belöning och sen satt det bra. Staket-träning skulle det bli också, började med att vinkla hindren så det blev enklare för honom. Startade genom en tunnel, över ett hopp och sen in i staketet, så vi båda skulle komma med fart. Jag rätade sedan upp hindren allt eftersom. Innan vi var klara för kvällen tog han ett riktigt staket utan problem. Det är helt otroligt hur snabbt han läser mig och ändrar riktning, jag som tycker Algot är kvick... Det kommer krävas en hel del träning för att vi ska få allt att sitta, men kul är det att träna med en sådan hund!


Algot såg stabil ut på A-hindret, gjorde ett par riktigt snabba k.f som belönades rikligt. I övrigt fick han lite handling också förstås, fortsatt lyhörd och duktig.


Och så lilla Alven, hon fick gå upp från sidan för att repetera vad "klättra" är för något. Sen gjorde hon ett par fina vändor över hela A-hindret, innan vi satte ihop en kombination som avslutades med A:t. Hon har blivit så duktig att det är smått otroligt, sista varvet, sprang jag förbi henne ca en meter och hon stannade så fint 2+2! Lilla Super- Ru!!! Tänk vad lite träning kan göra underverk... Ska bli kul att se om det redan sitter på tävling om två veckor. Hon höll ju ihop det på månadstävlingen så det borde funka. Hinner ju träna lite mera innan dess också.


Algot och Roo fick träna lite lydnad också. Gotten var på hugget, gick en fin linförighet och gjode snygg inkallning och ställande. Kul att han var så taggad i lydnaden också, kanske har jag hittat rätt knapp på honom där nu.

Roo jobbade med fotpositionen och det blir väl något bättre mellan varven, men fort framåt går det inte. Halterna har blivit bättre, sen jag slutat vrida mig... men han är fortfarande något långt fram i positinen. Läggande och ställande ser jättebra ut, ska bara köra lite mer med komendering så att han inte får för sig att sätta sig på TL's "sätt ner/upp hunden". Sist blev det hoppen, både klass 1 och lägre, inga problem, men det ska väl underhållas ibland... Avslutade med att kasta leksaken över huvudet på honom när han landade, för behålla drivet framåt.


En mycket nöjd matte kunde åka hem med trötta och nöjda hundar, bara hon hittat bilnycklarna... Fick leta som 17, då jag inte hittade dom, tände strålkastarna på plan och gick fram och tillbaka i 15-20 minuter innan jag hittade dom i byxfickan.......... Hm inte lätt med nya byxor med en massa fickor.

ANNONS
Av Åsa - 30 mars 2008 22:22

Det är skönt med sommartid förutom att man missar en timme första natten...

Upp kom vi i alla fall så småning om och jag drog ut till klubben för lite skott-träning. Det var MH och jag tänkte få till ett par platsliggningar med skott.

Första fyra skotten la jag Roo nere vid stugan med nosen mot skytten som var gömd i skogen (dom sköt på andra sidan plan). Tror inte han så mycket som rörde ett öra.

Under tiden vi väntade på nästa skott, tränade vi apportering, vanlig och metall, han har bra tempo och avlämningarna är bättre. Det skilljer inget på utförandet av trä eller metall vilket är skönt. Han fick även plocka lite med tungen några gånger, han var lite het och släppte den nära mina fötter några gånger... Det gäller att vara snabb när man har kelpie...


När det var dax för nästa omgång skott gick jag upp halvvägs på plan och la Roo med rumpan mot skytten och sen gick jag först tio meter, första skottet vickade han öronen, men inget mer. Jag backade några meter till, ingen reaktion på skott två. Gick ut ca 30 meter för de sista två skotten, han fick även ligga kvar ca en minut extra efter skotten. Det känns hellugnt med det här, ska väl trots det lägga en eller två riktiga innan tävling, alltså med andra hundar och på rätt avstånd. Men det verkar inte bekymra grabben det minsta att det smäller lite.


Sen bar det av hem till mamma och pappa för födelsedagsmiddag, pappa fyller år, GRATTIS! God mat och smarrig efterrätt blev det, sen var man mätt och fin när man skulle springa agility...


Ylva, vars Grusifer tyvärr är fortsatt skadad fick låna Amy att springa med, banerna var väl i klurugaste laget för ett ekipage som aldrig tränat ihop, men det var bra fart på gumman, ja Ylva också. ;-)

Alva var först ut på den svårare agilitybanan, vi fick till ett rätt bra lopp, med bra kontaktfält. Den lilla bruna gick igång ordentligt och ylade genom tunnel och slalom...

Algot gick mycket bra, riktigt fina kontaktfält, härligt! Det blev väl lite vinglit på ett par ställen, men det kändes bra.

För Jackaroo blev det i svåraste laget, för det första så var det bara tio portar som gällde i slalom... I övrigt så behöver vi träna staket... jag har ingen som helst kännsla för hur jag ska tima det hela med honom. Bara att sätta upp staket på nästa träning alltså. Gungan och balansen var bra, A:t drog han av direkt så det fick han göra om.

I den lättare banan var det åter staketet som strulade och den här gången början av slalom. Finfina k.f dock och han klarade en del rätt svåra passager också. Men det är en bit kvar innan det kommer känns lätt och smidigt med honom på banan, kul har vi och fort går det. Antar att det bara är att träna på lite större kombinationer för att hitta timingen.


Med Alva  blev det ytterligare ett nollat lopp, känns riktigt bra med k.f., visst dom är ju inte stensäkra, men, men Rom bygdes inte på en dag...

Algot fick jag tightare över staketet än vad jag räknat med, så då fick han riktning mot fel tunnelöppning, disk som följd. Han dundrade över balansen och blev dömd till fem fel, känslan var att det var helt korrekt, jag såg dock inte, men antar att han tog sig ett skutt...

På A:t hade jag bett Emma ställa ut en skål med blodpudding i, när han inte såg, smart drag för att ge honom en överraskande belöning tyckte jag... Det är ju bra om hunden åtminstånde kollar av det hela då. När jag vänder och gör mitt framförbyte och ska stanna till lite eftersom han ska äta sin godis så kommer han nerför A:t, gör k.f och sticker vidare! Han ägnar inte skålen så mycket som en blick!!!

Frågan är vad man ska hitta för belöning och/eller metod för att göra själva k.f till en guldplats för racergotten???

Ja farten ner var ju bättre idag... ;-)


I morgon får vi hålla tummarna för ÖSK som har allsvensk hemmapremiär mot TFF!

GO ÖSK GO!!!

Av Åsa - 29 mars 2008 22:18

Ja det har inte blivit så mycket tränande den här veckan, jag har kännt mig hängig och trött. Men tro inte att man ska ha någon feber så man med gott samvete kan vara hemma från jobbet inte...

Lite smått har det blivit tränat i alla fall, läggande, ställande, fot och kryp har vi tränat på luncherna. Det har varit på tok för lite tycker Roo som har kommit in i en riktig pestfas. Vadå, står matten därbort och säger mitt namn? Ska man komma då??? Förstår ingenting........ Dessutom alldeles för mycket energi i förhållande till matte just nu.


Så när husse lagade mat ikväll, blev det lite trix tränat. Hade tänkt att få upp framtassarna på en liten pall och sen få honom att gå runt med baktassarna. Han började med att bjuda på sitt bakåtkryp, sen lite skall. Jag förbannar mig själv att jag började shejpa skallet... jaja man ska väl gör lite misstag här och där. När han inte får något för skallen så backar han och morrar samtidigt, oerhört charmigt måste jag säga. Min lilla sötnos!

Så snart han började med tassarna mot pallen, gick det rätt fort. Ett par steg runt blev det, sen började han ta upp ena baktassen, trodde nog att pallen var för liten, men icke. Så det fick bli ett annat beteende, snart satt han uppe på pallen och gjorde high five! Coolt hur fort det går att få ett beteende, lite skrämande också, kan ju bara tänka mig hur många oönskade saker man förstärker i vardag och träning utan att tänka på det...


Dom andra fick också prova på pallen, Algot har verkligen börjad fatta vad det går ut på, och verkar gilla det skarpt. Det gick nog lite fortar för honom att komma upp på pallen, han har ju inte så många andra saker att prova. Alva är verkligen tålamodskrväande, hon lägger eller sätter sig och stirrar på godisarna, sen håller hon den posen LÄNGE!!! Men även hon kom upp på pallen tillslut.

Amy är lite lik Alva i början, men när hon väl kommer igång och blir belönad går det rätt fort. Hon var dock inte så smidig uppe på pallen...


Trixen är väl kanske inte alltid så betydelsefulla, men hundarna blir trötta i huvudet av det och jag kan inte sabba något viktigt när jag inte är på topp.


När vi sen sitter och äter och jag ska fylla på vinglaset, så hör jag hur det smackar till vid min tallrik... På golvet står en svart kelpie och kniper med munnen; näe ja har inge i munnen! Han spottar dock ut en fläskfilé skiva och försöker gör en snabb sortie, men matten var rätt snabb också. Det blev en stund på trappan för den lilla tjuven...


Nu blir det snart natti, natti här. I morgon är det månadstävling med agilityklasser, så det blir genrep på bana inför Örebros tävling om två veckor. Det är klass 3 då, men så har dom en öppen hopp så Jackaroo får debutera utanför hemmaklubben.

PM:et för lydnaden som är dagen efter agilityn har kommit också, 15 hundar i klass 1. Ska bli kul att börja tävla "på riktigt" igen, officiella tävlingar alltså.

Av Åsa - 26 mars 2008 22:22

Husse i huset har uppdaterat vår hemsida och fixat en ny gästbok där, vi fick ju spam-problem med den förra.

Kolla gärna in www.soltorp.com.


I morgon är det upprop för fortsättningskursen jag ska hjälpa Inger med, ska bli kul att se vad vi får för kul folk. Springa ska dom få göra i alla fall! Hehe.

Av Åsa - 24 mars 2008 19:14

Nu ska jag försöka samanfatta helgen lite. Det kommer antagligen bli uppdaterat ett par gånger under kvällen, ska väl äta och se på TV mellan varven...


Dag 1

Vi började med att köra en hoppbana, klass 3 som vi skulle gjort på tävling, som Petter filmade, sen tittade vi noga på det och diskuterade.

Jag och Algot började och det blev ett nollat lopp, med många bra vägar, fick dock lite tvekan vid ett ett hinder. När vi körde om banan senare så flyttade jag fram ett framförbyte ett hinder och slapp då tvekan. Tappade lite i vägen från en kort tunnel och in i ett tre-hindersstaket. Hundarna kom i hög fart och in i tunneln och skulle svänga 90 grader för att se staketet som var i höjd med utgången av tunneln. Fick till timingen och rörelsen bättre på andra försöket och då blev linjen än tightare över staketet.


Efter lunchen körde vi banan baklänges och fick då lite andra svårigheter, inga direkta problem, men gick för när honom i slalom och när jag drog till nästa hinder drog jag honom ur slalom, vi körde dock klart banan som inget hänt. Det var ju helt klart mattes fel, när jag höll mig ett par meter ut hela vägen så var det inga problem. Jag kan alltså var långt från honom i slalom, men inte byta min riktning i slutet av slalom än. Små men ack så viktiga detaljer att hålla reda på....

Det blev även en agilitybana innan vi bröt för första dagen. Det blev felfritt vid första försöket, bloddpudding i skålar vid balansens och A-hindrets nerfarter gjode susen för farten. Han jobbar målmedvetet ner och byter gångart först på sista tredjedelen av nerfarterna, en klar förbättring. Blev lite konstigt vid ett bakombyte eftersom jag blev lite sen med det, det blev en vinglig väg för Algot, men han lyssnade väldigt bra.


Jackaroo fick jobba med rutan bredvid en hästhage och det var rätt svårt att inte tänka och titta på dessa STORA OTÄCKA "hundar". Han skötte sig dock rätt bra. Innan vi började med eftermiddadspasset fick han träna lite agility, han fuskade lite i slutet på slalom, men jobbade oerhört fint först tio pinnanrna. Avslutade med två jättefina slalom - hela vägen, en höger och en vänster.


På kvällen åkte vi hem till Roger och Susanne för middag ihop med dom och Petter, gott och trevligt som vanligt!


Dag 2

Började med att vi körde agilitybanan från dagen innan baklänges. Jag blev lite sen i ett framförbyte så han for upp på A-hindret från fel håll. Eftersom jag tränar med stark förstärkning på balanshindrena så ökar suget också, ytterligare en detalj att tänka på...

Övriga försök var jag snabbare och mer bestämd så då blev A:t inga problem. På slutet av banan skulle dom svänga bort från en tunnel och det gick kanon alla gånger!

Bana två blev återigen en hoppbana, det var precis före lunch och jag hade varken ätit eller drukit, det har aldrig funkat bra och gjorde det inte nu heller.  Jag missade i timingen i en svår passage, när han skulle svänga tight till slalom och en tunnel drog åt samma håll. Det blev därför ett par vändor i tunneln innan vi hamnade rätt. Första varvet drog han också till slalom istället för tunneln i en senare sekvens. Jag var på tok för sen i komandot och blev feg i rörelsen. I övrigt fick vi till rätt bra vägar på flera ställen, men seg i fötterna och okoncentrerad var väl Petter's komentar om mig där...


Efter lunchen blev det samma bana baklänges och vilken skillnad på matten!

I en sekvens var jag osäker på vilket som skulle vara bäst bakom- eller framförbyten. Jag bestämde mig för att börja med b.b och det gick helt suveränt. Även med f.b blev det felfritt och tighta vägar, jag tyckte dock att det kändes bättre med b.b och Petter tyckte att vi såg mer bekväma ut med det. Det är dock skönt att veta att vi egentligen kan använda vilket som och lösa det bra!

Avslutade dagens övningar med en fartig bana med svår slalomingång, jag velade om jag skulle göra f.b eller "dra" in honom i slalom, men beslutade att "dra" eftersom det är det JAG behöver träna på. Återigen ett felfritt lopp på första försöket trots att jag höll på att glöma banan. På slutet tog jag emot honom på baksidan av nästsista hindret och tryckte honom mot det sista. Även detta klarar mattes lilla stjärna utan problem, det verkar inte finnas några alternativ i handlingen som gör att det blir problem för Algot, bara jag utför dom rätt. ;-)


Vi avslutade med en motivationsbana där även Roo fick vara med och som han var med!

Jag startade med Algot och han drog runt banan på 8.67 (tror jag, andra varvet 8.37, men en missad tunnel), ingen hade varit snabbare när Roo släpptes lös. Hans andra varv stannade på 7.95 (om jag minns rätt, det var under 8 iaf)!!! Mattes Formel 1-hund är på G!

Roo hade även denna dag fått träna lite lydnad mellan varven, jobbade endel med fotarbetet i stökig miljö och sen fjärren i lite lugnare. Han jobbar fint, även om det är otroligt svårt för honom att koncentrera sig på lydnad när det är fullt med agilityhinder runt omkring och dessutom hundar som springer där.


Påskaftonskvällen firades återigen ihop med Roger, Susanne och Petter, god påskmat, norsk snaps och en del vin gjorde att jag höll på att somna vid bordet. Trevligt var det i alla fall, men det började kännas att man var sliten i både kropp och knopp.Dag 3

Började med en riktig springbana, däck, två långa raka tunnlar på raken och sen började handlingen. Skitkul helt enkelt. Jag höll på att glöma bort mig under loppet och gå rakt i en fäll som jag sett under banvandringen, i och med det, så blev jag sen i ett b.b vilket gjorde att Algot fick en fulsnurr och tog samma hinder tillbaka. Starten gick kanonfint, så skönt att ha hundar som bara är still i starten, så man kan gå ut och placera sig som man vill! På andra varvet var jag lite mer skärpt vid bakombytet och då gick det kanon förstås. :-)

Banan baklänges gick bra bara jag litade på min underbara hund...

När dom kom genom en lång rak tunnel så ser dom en tunnel öppning, när dom svänger vänster ser dom en till, men dom ska vända upp mellan den tunneln dom kommer ur och den dom ser till vänster för att ta ett hopphinder. Jag försökte med att vara långt ut och göra ett f.b för att då röra mig i rätt riktning när han kom ur tunneln. Jag missade och han satt i tunneln till vänster. Petter tyckte jag skulle prova att var kvar nära den tunneln han kom ur och ropa för att få honom att svänga tight. Trodde faktiskt Algot skulle skita i mig i det läget, men det är klart Petter hade rätt, Algot vände oerhört tight så det var bara att springa vidare.


Efter lunchen blev det ytterligare en hoppbana, den har jag missat att rita upp så jag kommer inte ihåg så mycket av den, mer än att jag började bli ordentligt trött i benen och Algot tog lite hinder som han ville då jag blev sen vid ett par tillfällen. Vi fick dock till det utan allt för stora problem.

Sista banan var en rätt enkel agilitybana. Fokus låg på kontaktfälten, jag körde först hela banan med skål och det såg fortsatt bra ut. Sen gjorde jag om banan så han passerade balans och A utan skål för att sen komma tillbaka till de hindren med utsatta skålar av Petter och Susanne. Farten ändrades ytterst lite utan skålarna, så det blir till att börja variera mycket där.


Roo fick träna rutan, fjärr och fot. Han sätter sig aningen snett enligt expertisen på plats och jag har visst en hel del grejer för mig......... Så nu får det bli hårdträning inför debuten. Rutan och fjärren börjar se riktigt bra ut.

Avslutningsvis blev det motivationsbana och den här gången var Algot snabbast! Det är ju bra att mattes grabbar turas om. *hihi*


Samanfattningsvis så har helgen varit kanon, jag känner att jag har kommit en bra bit på väg med att hitta linjer och välja bästa möjliga handling för mig och Algot. Det har varit flera banor som vi nollat med tighta bra svängar redan på första försöket och känns SÅ bra.

Det jag ska tänka på är att LITA på hunden(rör på fötterna så kommer han), vara TÅLMODIG när det behövs (se till att han verkligen låst på hindret),  VARIERA kontaktfälten (med skål, utan skål, ställ dit den när han inte ser, ta bort när han inte ser, variera på alla möjliga sett helt enkelt) och hålla mig UPPRÄTT. Det sista har jag blivit mycket bättre på sen förra året i alla fall...


Det blev en ganska lång och teoretisk samanfattning, men denna blogg är ju även delvis min träningsdagbok så det får ni stå ut med, ni kan ju alltid sluta läsa när ni tröttnar...


Och Pia: det är klart lilla Jackaroo ville vara med, helst hela tiden, men han har skött sig bra vid sidan och lite har han ju fått göra i alla fall. Nästa år blir det kanske hans tur att gå kursen, kan tänka mig att vi behöver lite hjälp för att komma ihop ordentligt, det är ju trots allt en Formel 1-hund...

Av Åsa - 23 mars 2008 22:55

Nu är påsk-kursen över för i år. Det har varit lika inspirerande som tidigare år, jag är alldeles för trött för att skriva mer nu, men det kommer.

Nu vill jag bara tacka mina underbara kompisar som varit med, nya som gamla och vår härliga instruktör Petter! TACK ALLA!!!


När man sen kommer hem till en uppvärmd badtunna, så kan det inte bli bättre. TACK ÄLSKLING!!! Det var oerhört skönt för en sliten kropp.

Nu blir det till att hälsa på huvudkudden...

Av Åsa - 20 mars 2008 22:59

Glad påsk på er alla!

Jag och doggsen tänker fira påsk med agilityträning i tre hela dagar för Petter Nordlien. Det kommer bli otroligt kul och inspirerande, det brukar det i alla fall vara, det är tredje påsken i rad nu som vi har fördelen av att Petter här!

Uppdaterat blir det nog inte förrän tidigast måndag skulle jag tro, vi brukar äta gott och snacka en hel del hemma hos Roger och Susanne på kvällarna...


GLAD PÅSK!!!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se